Dit artikel wordt u aangeboden door Schroders.

Schroders Global Investor Study 2023

Schroders Global Investor Study 2023

Inflatie en geopolitieke onzekerheid dwingen Belgische spaarders om hun beleggingsstrategieën te herzien

Door het veranderde economische klimaat, de aanhoudende inflatie en de geopolitieke onzekerheid zien Belgische beleggers zich genoodzaakt hun beleggingsstrategieën te herzien, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2023[1].

Uit het onderzoek van Schroders blijkt dat bijna 80% van de Belgische beleggers van mening is dat de hogere inflatie en rente een nieuw tijdperk hebben ingeluid op het vlak van beleid en marktverloop.

Dat staat in schril contrast met de resultaten van vorig jaar, toen een aantal respondenten aangaf de uitdagingen voor de markten als een tijdelijk fenomeen te beschouwen en een snelle terugkeer naar een milder klimaat van lage inflatie en lage rente te verwachten. Ruim 60% heeft daarom zijn beleggingsstrategie al bijgestuurd, nog eens bijna 30% is dat van plan.

Belgen die zichzelf als ‘gevorderde’ beleggers beschouwen, blijken volgens ons onderzoek het snelst te hebben gereageerd. 88% van hen had zijn strategie al bijgestuurd, terwijl zowat een derde (31%) van de respondenten die zich op het vlak van beleggingskennis als ‘beginner’ bestempelden dat nog moest doen.

Uit ons onderzoek blijkt ook dat voor veel Belgische beleggers actief beheerde fondsen een belangrijk onderdeel van hun portefeuille vormen, terwijl private activa worden gezien als een belangrijk instrument om de portefeuille te spreiden dat voor een snel groeiende groep beleggers binnen handbereik komt.

De overgrote meerderheid van de Belgische beleggers blijft niettemin optimistisch – bijna 90% verwacht een even hoog of hoger rendement als vorig jaar.

Dat is met name het geval bij ‘gevorderde’ beleggers, van wie 72% het komende jaar een aanzienlijk hoger rendement verwacht.

Het gemiddelde rendement dat een meerderheid van de Belgische beleggers denkt te zullen behalen, is gestegen van 9,76% vorig jaar naar 10,49%.

Wim Nagler, Head of Insurance EMEA bij Schroders, verklaarde:

“Terwijl het beleggingslandschap meer en meer wordt bepaald door de ‘3 D’s’ – deglobalisering, decarbonisatie en demografie – moeten beleggers er nog aan wennen dat de inflatie en de rente langere tijd hoog zullen blijven. Alle activa hebben een koerscorrectie moeten ondergaan om competitief te blijven met het rendement van cash op een spaarrekening. De waardering is opnieuw een belangrijke factor geworden. Flexibel en actief beleggen is vandaag wellicht een stuk belangrijker dan de afgelopen vijftien jaar. Uit de resultaten van ons onderzoek blijkt dat sommige beleggers die bocht sneller maken dan andere.”

Private activa als bescherming in woelige economische tijden

Toezichthouders en vermogensbeheerders hebben de afgelopen jaren veel gedaan om private activa voor een breder publiek toegankelijk te maken, onder meer door specifieke structuren te introduceren, zoals Eltif’s in Europa.

De kennis van die activaklasse is bij twee derde van de Belgische beleggers echter nog steeds beperkt. Om de verdere groei van dit type beleggingen te ondersteunen, zijn dus inspanningen nodig om die kennis te vergroten.

Bijna twee derde van de Belgische beleggers (61%) gaf bovendien ook aan dat het illiquide karakter van deze activa en de vereiste langere beleggingstermijn hen tegenhielden om erin te beleggen.

Toch zouden beleggers gemiddeld 14,12% van hun portefeuille in private activa willen beleggen. Onder ‘gevorderde’ beleggers stijgt dat aandeel naar 16,43%.

De interesse is met bijna een derde (29%) het grootst voor beleggingen in private equity. Ook dat percentage is bij ‘gevorderde’ beleggers aanzienlijk hoger – van hen zou 61% in de eerste plaats in private equity willen beleggen. Factoren waar Belgische beleggers op letten wanneer zij overwegen om in private equity te beleggen, zijn de mate van risico en volatiliteit (55%), het potentieel op een hoger rendement (48%) en de toegankelijkheid van de belegging (42%). Wat dat laatste cijfer betreft zei 29% van de Belgen die in private equity wilden beleggen, expliciet geen bank te kunnen vinden die hen die mogelijkheid biedt.

Infrastructuur en hernieuwbare energie kwam qua populariteit op de tweede plaats, vastgoed op de derde.

Private activa in het algemeen worden door de helft van de respondenten gezien als een belangrijk instrument om de portefeuille te spreiden (51%) en een manier om het rendement te vergroten (49%).

Interessant daarbij is dat zowat een derde van de Belgische beleggers ook wordt aangetrokken door de vermeende duurzaamheidsprestaties van private activa.

Wim Nagler, Head of Insurance EMEA bij Schroders, verklaarde:

“Tot voor enkele jaren had de doorsnee belegger in private activa wat vermogensbeheerders een ‘institutioneel’ profiel noemen. Dat zijn kapitaalkrachtige beleggers, zoals pensioenfondsen of grote liefdadigheidsfondsen. Zoals onze enquête van dit jaar aantoont, komt er in dat plaatje de komende jaren wellicht verandering.” 

“Er komen meer mogelijkheden om op de private markten te beleggen, die ook kleinere beleggers lokken. De markten zijn vandaag moeilijk in te schatten en beleggers wenden zich tot alle beschikbare instrumenten om het gewenste resultaat te behalen. Private activa bieden een uitzonderlijk gevarieerde waaier van beleggingskansen en een groot aantal rendementsbronnen.”

“Dat de mogelijkheden voor kleinere beleggers toenemen, vinden wij een bijzonder positieve ontwikkeling. Wij zien ook meer dan ooit goede redenen om – waar dat past – private activa in een portefeuille op te nemen.” 

Duurzaam beleggen: tijd om de dialoog aan te gaan

Belgische beleggers zijn aangetrokken tot duurzaam beleggen omdat dat hen de kans biedt een positieve invloed op het milieu te hebben en hun beleggingen af te stemmen op hun maatschappelijke overtuigingen.

Een belangrijke vaststelling is dat zowat een vierde van de Belgische beleggers (23%) van mening is dat duurzame fondsen meer kans bieden op een hoger rendement. Het percentage beleggers dat duurzame beleggingen weert uit bezorgdheid over het rendement is stabiel gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Een sleutelelement bij duurzaam beleggen is actief aandeelhouderschap – rechtstreeks met bedrijven in dialoog gaan om hun prestaties te verbeteren, wat uiteindelijk het beleggingsrendement ten goede komt. De overgrote meerderheid van de Belgische beleggers (82%) kent en onderschrijft het concept van actief aandeelhouderschap, een visie die aan kracht wint naarmate zij meer beleggingservaring hebben. 

De thema’s waarover Belgische beleggers een actieve dialoog met bedrijven willen zien, zijn meer bepaald het klimaat, natuurlijk kapitaal en de omgang met werknemers.

Wim Nagler, Head of Insurance EMEA bij Schroders, verklaarde:

“De resultaten van dit jaar zetten in de verf dat een grote en groeiende groep beleggers het belang van actief aandeelhouderschap bij duurzaam beleggen onderkent. In alle sectoren staan bedrijven voor een breed scala aan uitdagingen en kansen en onder toenemende druk om zich aan te passen en te veranderen. Dat wij als op de lange termijn en de fundamentele factoren gerichte actieve vermogensbeheerder onze stem en invloed aanwenden om bedrijven ertoe aan te sporen gezondere, duurzamere bedrijfsmodellen uit te bouwen, was altijd al van belang en wordt alleen maar dwingender naarmate die trends aan kracht winnen.” 

Meer informatie over de Global Investor Study 2023 en het volledige rapport met alle gedetailleerde bevindingen vindt u hieronder:

 

[1] Tussen 26 mei en 31 juli 2023 liet Schroders een onafhankelijk online onderzoek uitvoeren bij meer dan 23.000 mensen die beleggen vanuit 33 locaties over de hele wereld. Er namen beleggers aan deel uit onder meer Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika, onder wie ook 500 Belgen. Dit onderzoek definieert ‘mensen’ als personen die de komende twaalf maanden minstens € 10.000 (of het equivalent daarvan) willen beleggen en die de afgelopen tien jaar veranderingen in hun beleggingsportefeuille hebben aangebracht. Gelet op die drempel erkent Schroders dat deze groep en daarmee ook de bevindingen van het onderzoek niet representatief zijn voor ieders ervaringen. Opmerking: doordat cijfers werden afgerond en voor sommige vragen meerdere antwoorden konden worden aangeduid, kan het gebeuren dat de som van de resultaten in dit document niet exact 100 procent bedraagt.