Dit artikel wordt u aangeboden door AXA IM.

AXA IM: Hoe wij met actief beheer het beste uit groene obligaties trachten te halen

Groene obligaties – hoe wij met actief beheer het beste uit een dynamische sector trachten te halen

Auteur: Johann Plé, Senior Portfolio Manager, AXA IM Core

De markt voor de financiering van milieuvriendelijke projecten en ondernemingen heeft volgens sommige maatstaven al de kaap van $1bln gerond en zal naar onze verwachting die mijlpaal snel voorbij stevenen in de loop van 2021.[1] Mede hierdoor, maar ook door de toenemende beleidssteun in Europa, de VS en China oefent de markt voor groene obligaties grote aantrekkingskracht uit op beleggers. Deze laatsten zijn zich steeds meer ervan bewust dat de klimaatverandering een bedreiging vormt voor ons economische welzijn en dat groene obligaties potentieel een cruciale rol kunnen spelen in de aanpak van die bedreiging.

Naar onze mening is de markt voor groene obligaties een van de meest dynamische trajecten op weg naar een duurzame wereldeconomie. In deze markt kan weloverwogen actief beheer bijdragen tot zowel financiële rendementen als een heuse positieve impact op het milieu. Zoals bij elke dynamische activaklasse kan de ontwikkeling snel gaan. Groene obligaties werden aanvankelijk voornamelijk uitgegeven door staten en enkele nutsbedrijven, maar nu zien we een veel evenwichtigere mix, die financiering weet aan te trekken uit tal van bronnen.

Met actief beheer kunnen wij ons aanpassen aan het tempo van de marktveranderingen en, wanneer dat nodig is, alloceren aan de meest defensieve/dure segmenten van het universum of, wanneer de opportuniteit zich aandient, aan de meest attractieve, hoger rentende segmenten. Een ander potentieel voordeel voor actieve beleggers is de toegang tot primaire emissies – dit betekent liquiditeit en voorkomt de bijkomende transactiekosten in de secundaire markt waarmee je te maken krijgt bij een passieve/ETF-aanpak.

Impact bewerkstelligen

Wanneer beleggers overwegen in groene obligaties te stappen, is misschien wel de meest gestelde vraag hoe zij er zeker van kunnen zijn dat de obligatie groen is. De markt groeit met het jaar, maar regulering die voorziet in consistente definities van milieudoelen en -parameters, en in eenduidige transparantie rond emissies ontbreekt nog. Opnieuw blijkt een actieve aanpak dan cruciaal voor de selectie van geloofwaardige groene obligaties in het universum, op een manier die voor klanten inzichtelijk en navolgbaar is. Wij vinden dat het voor grote spelers in deze markt belangrijk is dat zij niet alleen potentiële financiële rendementen in het vooruitzicht hebben, maar ook aantoonbaar zinvolle milieuprojecten van ondernemingen steunen, wier strategie is afgestemd op de energietransitie.

Een actieve aanpak kan beleggers helpen te focussen op emittenten die het meest transparant zijn over zowel de projecten die zij willen financieren als de mogelijke impact van die projecten, zoals vermeden uitstoot van CO2. Door dit soort informatie kunnen beleggers de ware aard van groene obligaties doorgronden en weten zij precies hoe zij met hun geld een verandering financieren en in hoeverre zij daaraan bijdragen. Dit is een fundamenteel aspect van beleggen in groene obligaties dat simpelweg ontbreekt in een passieve aanpak.

Actief en betrokken

Wie echt deel wil uitmaken van de energietransitie, kan niet volstaan met het kopen van groene obligaties. Wij hebben een diepgaand commitment aan verantwoord beheer van al onze activa en denken dat dit ons helpt de vinger aan de pols van de groene-obligatiemarkt te houden. Volgens ons spreekt alles ervoor om continu in dialoog te blijven met bestaande en potentiële emittenten over de invulling – start, voortzetting, verbetering – van hun commitment in functie van hun specifieke economische activiteit.

Onze analisten zijn het gesprek aangegaan met nagenoeg 90% van de emittenten in onze groene-obligatiestrategie en, meer in het algemeen, ons lidmaatschap van het Green Bond Principles Executive Committee[2] geeft AXA IM en haar klanten een stem in het pleidooi voor sectorrichtlijnen ter verbetering van de transparantie en de informatieverstrekking. Wij volgen ook nauwlettend de markt op, zodat we enerzijds emittenten die hun normen aanscherpen kunnen belonen met allocaties en anderzijds beleggingen kunnen heroverwegen wanneer die niet aan onze normen blijken te voldoen.

Onze strategie in de praktijk

Onze groene-obligatiestrategie streeft naar zowel impact als rendement, maar hoe kan een vermogensbeheerder die een strategie ontwikkelt ervoor zorgen dat emittenten aan die normen voldoen?

Alvorens de geloofwaardigheid van een groene-obligatie-emissie te beoordelen, filteren wij eerst het universum overeenkomstig ons uitsluitingsbeleid en verwijderen wij elke mogelijke controversiële activiteit, sector en emittent, die in verband kan worden gebracht met slechte praktijken op het gebied van milieu, maatschappij en deugdelijk bestuur (ESG-praktijk). Ons ESG-scoresysteem[3] helpt bij de identificatie van zwakke ESG-emittenten.

Wat evenwel een echt verschil maakt, is ons zelfontwikkelde kader voor groene obligaties.[4] Dit is het hulpmiddel waarmee wij het gemis aan algemene maatstaven in de markt trachten op te vangen door duidelijke en consistente normen vast te leggen die emittenten – en klanten – houvast bieden. Dit kader is de motor van onze actieve strategie.

Het is zo ontworpen dat het voor elke beoogde obligatie een algemene beoordeling geeft. Daarnaast tracht het te bereiken dat projecten die zijn aangemerkt voor financiering onderdeel zijn van een bredere aanpak gericht op bestrijding van de klimaatverandering. Wij beoordelen de duurzaamheidsstrategie van de emittent, de aantoonbare milieuvoordelen van de te financieren projecten, het beheer van de obligatieopbrengst en het impactrapport van de emittent. Ons kader vereist ook een hoge mate van transparantie.

Deze gecombineerde aanpak verfijnt het beleggingsuniversum en dunt het voor ongeveer 25% uit. Het doel is het risico van ‘groenwassen’ te minimaliseren en een gediversifieerde strategie uit te werken die ‘extreme’ positionering voorkomt en zorgt voor consistentie in de loop van de tijd.

Ook van onze zijde is transparantie van cruciaal belang. Wij vinden dat de milieuvoordelen van een groene-obligatiestrategie meetbaar en voor de belegger inzichtelijk moeten zijn. Om die reden stellen wij maandelijks een impactrapport samen dat specifieke indicatoren, zoals vermeden CO2-uitstoot, bevat naast nadere info over de gefinancierde milieuprojecten. Wij stemmen de beleggingen ook af op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Volgens ons is zulk diepgaand beheer onmogelijk zonder een actieve aanpak. Sinds wij voor het eerst een strategie voor groene obligaties hebben ontwikkeld, hebben wij ernaar gestreefd een pionier en een ijkpunt voor de sector te zijn, waarbij wij ervoor hebben gezorgd dat de geloofwaardigheid van de sector werd vergroot en de groei ondersteund. Alleen met hoge normen, zorgvuldig onderzoek en toewijding aan verantwoord beheer kunnen wij het concentratierisico beperken, controversiële zaken uitsluiten, ‘groenwassen’ voorkomen, de toegang tot de primaire markt verbeteren en mede vorm geven aan de aard van emissies. Een vermogensbeheerder die zich daaraan conformeert, kan volgens ons attractievere rendementen behalen en het neerwaartse risico beperken, en tegelijkertijd een heuse impact hebben in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

[1] https://investesg.eu/2021/03/23/green-bonds-are-on-the-rise-axa-investm…

[2] https://www.icmagroup.org/green-social-and-sustainability-bonds/executive-committee-and-working-groups/

[3] https://www.axa-im.com/responsible-investing/framework-and-scoring-methodology

[4] https://www.axa-im.com/documents/23818/221263/Green+Bonds+Framework+v2.pdf/6b2b9bc7-b541-1a7c-10f1-e7f253463604

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor professionele klanten in de zin van EU-richtlijn Markets in Financial Instruments (2014/65/EU MIFID Richtlijn) en mag niet worden overhandigd aan particuliere beleggers. Dit artikel wordt gebruikt voor informatieve doeleinden en vormt, vanwege AXA Investment Managers, geen aanbod om te kopen of verkopen, noch een beleggingsvoorstel of een beleggingsadvies. De in dit artikel vervatte meningen, ramingen en vooruitzichten kunnen subjectief zijn, mettertijd veranderen of zonder voorafgaande kennisging worden gewijzigd. Ondanks de getroffen voorzorgsmaatregelen, kan geen enkele waarborg (inclusief de aansprakelijkheid jegens derden), expliciet of impliciet, worden geboden met betrekking tot de juistheid, betrouwbaarheid of volledigheid van de informatie in onderhavig artikel. De potentiële belegger mag zijn beleggingsbeslissing in geen geval baseren op dit document, aangezien het onvolledig is en onvoldoende informatie bevat voor een goede besluitvorming. Voorafgaand aan elke inschrijving, raden we de beleggers aan kennis te nemen van het KIID en het prospectus. Dit document werd uitgegeven door AXA Investment Managers nv, een vennootschap opgericht onder de wetten van Frankrijk, met zetel in Tour Majunga, La Défense 9 – 6 place de la Pyramide – 92800 Puteaux, ingeschreven in het handelsregister van Nanterre onder nummer 353 534 826.
In andere rechtsgebieden wordt dit document uitgegeven door ondernemingen behorend tot de AXA IM Groep, waaronder AXA IM Benelux nv.