Dit artikel wordt u aangeboden door AXA IM.

AXA IM: Beleggingsthema’s voor de lange termijn: hoe de juiste keuze maken?

Beleggingsthema’s voor de lange termijn: hoe de juiste keuze maken?

Door Mark Hargraves

Hoofd Framlington Global Equities

Technologie en demografie lijken momenteel sneller te veranderen dan ooit tevoren. Beleggers worden dan ook overspoeld met nieuwe ideeën over wat de volgende grote beleggingstrend zal zijn.

Wij krijgen vaak vragen over nieuwe, opkomende of spraakmakende beleggingskansen. Ook wordt ons de vraag gesteld of het niet terecht zou zijn hier een specifiek op toegespitste beleggingsportefeuille aan te wijden. Thema’s zoals de deeleconomie en elektrische voertuigen zijn inderdaad interessant en hebben bepaalde verdiensten als belegging, maar volgens ons is het niet echt een goed idee om er een aparte portefeuille rond op te bouwen.

Wij gebruiken drie hoofdcriteria om beleggers te helpen verder te kijken dan de krantenkoppen en rekening te houden met de beleggingsrealiteit op lange termijn bij hun keuze voor een bepaald beleggingsthema:

  1. Groeithema’s moeten geschikt zijn om in te beleggen en gericht zijn op de lange termijn
  1. Thema’s moeten een zekere mate van ‘puurheid’ hebben
  1. Een uitgelezen kans voor actief beheer

 

1. Groeithema’s moeten geschikt zijn om in te beleggen en gericht zijn op de lange termijn

Bij de identificatie van groeithema’s voor de lange termijn gaan we op zoek naar relevante en geloofwaardige bronnen die bewijzen dat het thema over het potentieel beschikt om in de komende tien jaar een jaarlijkse groei te realiseren van ongeveer 10% of meer.1 We vergewissen ons er ook van dat een thema kan bogen op een groeiend beleggingsuniversum van genoteerde aandelen met voldoende spreiding over regio’s, sectoren en marktkapitalisaties.

Deze kwestie van belegbaarheid is vooral relevant voor beleggers die blootstelling overwegen aan de ‘deeleconomie’ van bedrijven zoals Airbnb of Uber. Deze bedrijven hebben inderdaad een revolutie teweeg gebracht in de manier waarop de hedendaagse online-consument toegang heeft tot producten en diensten, maar ze zijn veelal in particuliere handen en dus ontoegankelijk voor de meeste beleggers. Indien ze toch naar de beurs zouden trekken, zouden we er normaal gezien pas in beleggen als we beschikken over harde bewijzen voor hun commerciële levensvatbaarheid en hun resultaten als beursgenoteerd bedrijf.

Het gaat er niet alleen om waarin je belegt, maar vooral ook hoe

Zelfs wanneer een bepaald segment belegbaar lijkt, is het van cruciaal belang dat portefeuilles voldoende gediversifieerd zijn om de impact van eventuele volatiliteit en cycliciteit te beperken. Voorbeeld:

Duurzaam transport. Elektrische voertuigen en ‘slimme mobiliteit’-technologieën bieden diverse interessante kansen. Toch is volgens ons de beste aanpak in te spelen op de groei van dit segment via onze bredere ‘schone economie’-strategie en niet via een aparte, aan duurzaam transport gewijde portefeuille. Zo verkleinen we het risico dat beleggen in een kleine belegbaar universum met zich brengt en de mogelijke impact van de hoge correlatie van dit segment met de auto-industrie.

Voeding en water. Het thema dat inspeelt op de schaarste aan natuurlijke grondstoffen spreekt beleggers ook bijzonder aan omdat zij hun kapitaal willen alloceren aan meer op impact gefocuste beleggingen. Het belegbare universum blijft echter geconcentreerd, reden waarom we er de voorkeur aan geven om ‘verantwoorde voeding’ op te nemen als sub-thema van onze bredere ‘schone economie’-strategie. Zo kunnen we selectief zijn en alleen beleggen in bedrijven met overtuigende fundamentals.

Regtech. Inmiddels wint ook regtech (regelgevingstechnologie) in toenemende mate aan belang omdat financiële dienstverleners het hoofd moeten bieden aan steeds meer uitdagingen op het vlak van regelgeving. Het belegbare universum blijft evenwel klein en we geven er de voorkeur aan om de beste kansen in dit segment te benutten via onze breder gediversifieerde fintech-strategie.

 

2. Thema’s moeten een zekere mate van ‘puurheid’ hebben

Het tweede aspect van onze aanpak van thematisch beleggen is de ‘puurheid’ van een bedrijf bepalen (de mate van blootstelling aan een bepaald thema) om goed te begrijpen welke factoren de lange-termijngroei van het bedrijf sturen of ondersteunen.

Ons beleggingsteam heeft zelf een database voor thematische blootstelling ontwikkeld van ruim 11.000 aandelen2. Hiervoor werd er een combinatie gebruikt van fundamentele analyse, financiële gegevens over de blootstelling aan een thema en de Revere Revenue Exposure-tool van FactSet. Onze database helpt het team groeibedrijven te classificeren volgens hun huidige en toekomstige mate van blootstelling aan een bepaald thema.

Hoge blootstelling

>50% van de bedrijfsinkomsten vloeien voort uit het thema (meestal small caps)

Middelmatige blootstelling

10-50% van de bedrijfsinkomsten vloeien voort uit het thema (meestal mid & large caps)

Lage blootstelling

<10% van de bedrijfsinkomsten vloeien voort uit het thema (doorgaans mega caps)

 

Veelal is minstens 70% van de aandelen in onze thematische portefeuilles afkomstig van bedrijven met een hoge en/of middelmatige blootstelling aan een thema – en dit percentage schommelt momenteel gemiddeld rond 90% voor onze thematische fondsen.2 Laat ons even teruggrijpen naar ons eerdere voorbeeld van regtech: het beleggingsuniversum van bedrijven die momenteel een hoge of middelmatige blootstelling aan dit thema hebben, is niet erg groot en de bedrijven binnen dat universum kunnen bovendien een hoge mate van correlatie vertonen. Daarom geven we de voorkeur aan een blootstelling van hoge puurheid aan het bredere fintech-thema binnen een breder en veelzijdiger beleggingsuniversum.

 

3. Een uitgelezen kans voor actief beheer

Beleggers die op zoek zijn naar duurzame performance moeten absoluut het verschil begrijpen tussen een hype op korte termijn en de commerciële realiteit op langere termijn en doorhebben wie de waarschijnlijke winnaars en verliezers binnen een thema zullen zijn.

Wij denken dat actief beheer een essentiële rol speelt in het toevoegen van waarde bij beleggingen in dergelijke thematische opportuniteiten op lange termijn. Ons team tracht dan ook de bedrijven te identificeren die het meest kans maken om te profiteren van de thema’s, in plaats van gewoon te beleggen in een korf van aandelen met blootstelling aan het thema. De aan ingrijpende veranderingen onderhevige bedrijfssector is dynamisch en het is dus van essentieel belang om de individuele winnaars op lange termijn te identificeren, want zelfs in segmenten met hoge structurele groei zijn er ook verliezers.

We geloven ook dat een portefeuille rond een nieuw thema alleen kan worden gelanceerd wanneer onze regionale, thematische en sectorfondsbeheerders van Framlington Equities het universum al op gepaste wijze dekken. Dit geldt met name voor small en midcap bedrijven die binnen onze portefeuilles traditioneel een rijke bron van opportuniteit en toegevoegde waarde zijn.

De beleggingskansen van de zich verder ontwikkelende economie

Terwijl beleggers blijven zoeken naar de ongrijpbare volgende grote ontwikkeling, blijven wij dus liever dicht bij de belegbare realiteit. Wij zijn ervan overtuigd dat de drie hoofdcriteria die wij hanteren wanneer we de lancering van een thematische beleggingsportefeuille overwegen, ons ook in de komende decennia goede diensten zullen bewijzen en ons zullen helpen te profiteren van lange-termijngroei.

 

Lees meer:

Ontdek de Evolving Economy hier  

 

  1. Alle genoemde cijfers zijn van AXA IM (per 18 maart 2019). Groeidoelstellingen zijn voor intern gebruik, uitsluitend voor illustratieve doeleinden en niet gegarandeerd. Elke belegging gaat gepaard met risico’s, waaronder het verlies van kapitaal.
  2. Bron: AXA IM per 18 maart 2019.

 

Dit artikel wordt uitgegeven door AXA IM Benelux N.V., een vennootschap naar Belgisch recht, gevestigd te Troonplein 1, B-1000 Brussel, België.
Het werd samengesteld op basis van gegevens, projecties, ramingen, verwachtingen en veronderstellingen die subjectief kunnen zijn. De analyses en conclusies zijn de uitdrukking van een onafhankelijke mening, op basis van de beschikbare informatie op een bepaalde datum. Omwille van de subjectieve en indicatieve aard van deze analyses, vestigen we uw aandacht op het feit dat de effectieve evolutie van de economische variabelen en waarden van de financiële markten aanmerkelijk kan afwijken van de indicaties (prognoses, voorspellingen, verwachtingen en hypothesen) in dit document.
Als gevolg van de vereenvoudiging, kan de informatie in dit artikel slechts gedeeltelijk zijn. Het artikel vormt noch een contractueel element of contractuele verbintenis, noch een advies om te beleggen. Al deze gegevens werden opgesteld op basis van marktinformatie.
De hierin vervatte meningen kunnen subjectief zijn en in de loop der tijd veranderen of zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. AXA IM Benelux N.V. kan niet aansprakelijk worden gesteld voor beslissingen die op basis van dit artikel worden genomen. Voorafgaand aan elke inschrijving, worden de beleggers verzocht kennis te nemen van het KIID en het prospectus.
Elke reproductie, geheel of gedeeltelijk, van deze informatie is verboden, tenzij met voorafgaandelijke formele goedkeuring van AXA IM Benelux N.V.
© AXA Investment Managers 2019. Alle rechten voorbehouden
Verantwoordelijke uitgever: AXA IM Benelux N.V., vennootschap naar Belgisch recht, gevestigd te Troonplein, 1, B-1000 Brussel, ingeschreven in het handelsregister van Brussel onder het nummer 604.173.