Marktvisies

Econopolis: duurzaamheid leidt tot hogere returns

Wie duurzaam belegt, houdt rekening met de effecten van zijn investeringen op mens, milieu en maatschappij. Econopolis heeft berekend dat Europese aandelen het over een periode van tien jaar beter hebben gedaan dan niet-duurzame. Dat stelt analist Maxim Gilis.

Duurzaamheid is een van fundamenten van Econopolis. Voor elk van hun portefeuilles hanteren ze de uitsluitingslijst van het Noors pensioenfonds. Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, wapenfabrikanten en organisaties die het milieu beschadigen zijn dus op voorhand uitgesloten. Daarnaast hanteert Econopolis ook een positieve best-in-class selectie, wat betekent dat ze beleggen in de meest duurzame bedrijven per sector. Daarvoor rekent Econopolis op de knowhow en ervaring van hun eigen analisten, gekoppeld aan de expertise van Sustainalytics, de wereldleider in onafhankelijke duurzaamheidsanalyses. 

Sustainalytics berekent voor elke beursgenoteerd bedrijf een risicoscore op basis van duurzame parameters als milieu, sociale zaken en deugdelijk bestuur. Er zijn dus over kwantitatieve maatstaven waaraan beleggingen moeten voldoen. 

Jongere generatie

Het enthousiasme voor duurzaam beleggen is de voorbije jaren erg toegenomen, vooral bij jongeren. De klimaatverandering is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook de wantoestanden in de financiële wereld die leidden tot de crisis van 2008 en de schending van de mensenrechten door diverse grote bedrijven zijn een doorn in het oog. Millennials kiezen steeds vaker bewust voor kwaliteitsvolle, duurzame producten, en dat uit zich ook in hun beleggingskeuzes. Bovendien beseft men dat duurzame beleggingen gewoon beter renderen. 

Competitief voordeel

Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Europese aandelenindex (MSCI Europe SRI Index) het over een periode van meer dan tien jaar, beter heeft gedaan dan de gewone Europese aandelenindex (MSCI Europe Index). Dezelfde tendens zien we trouwens in de Verenigde Staten en de groeilanden. Duurzame ondernemingen houden in hun beleid rekening met hun impact op milieu, samenleving en aandeelhouders. Ze anticiperen en zijn daardoor beter voorbereid op de uitdagingen van morgen. Duurzaamheid is dus een competitief voordeel, net zoals een merknaam of kostenefficiëntie. Deugdelijk bestuur verkleint bovendien de kans op fraude, waardoor een veiligheidsbuffer wordt ingebouwd, aldus Econopolis.
 

duurzame aandelen