In sommige sectoren in Azië zijn bubbels ontstaan, met name in Taiwan en Zuid-Korea. Net als bij de meme-aandelenrage in de VS, zal voor veel overenthousiaste particuliere beleggers aan deze hype wellicht een einde komen.
Kunstmatige intelligentie in T-AI-wan
In Taiwan is alles wat als een kunstmatige intelligentie (AI) investering wordt beschouwd, in de afgelopen tijd snel gestegen dankzij particuliere beleggers. In het bijzonder zijn basisbedrijven voor de assemblage van apparaten en contractfabrikanten zoals Quanta, Wistron en Inventec alleen al in juli met 50% gestegen, volgens Factset. Hun aandelenkoersen zijn dit jaar al meer dan verdubbeld. In het geval van Wistron is de koers zelfs meer dan verviervoudigd. Alle drie de bedrijven assembleren onder andere AI-servers.
Aziatische particuliere beleggers lijken nu te geloven dat dit hun bedrijven ingrijpend zal veranderen. Volgens Robin Parbrook, Co-Head of Asian Equity Alternative Investment, bij Schroders is dit onwaarschijnlijk. Het assembleren van een AI-server zal niet zo verschillend zijn van het assembleren van een traditionele server. En aangezien AI-servers veel krachtiger zijn, meent hij dat het totale aantal te assembleren servers eigenlijk wel kan dalen. Alle drie de bedrijven hebben consistent zeer lage operationele marges gehad op hun assemblageactiviteiten, namelijk 1-2%, wat de geringe toegevoegde waarde van wat ze eigenlijk doen weerspiegelt.
Parbrook twijfelt er niet aan dat AI een potentieel baanbrekende technologie is, maar de technologie staat nog in de kinderschoenen en de toepassingen moeten nog worden vormgegeven. Wetenschapper en futurist Roy Amara stelde dat "we vaak het effect van een technologie overschatten op korte termijn en onderschatten op lange termijn." Dit staat bekend als de wet van Amara. Parbrook gelooft dat we, met dit in gedachten, momenteel dicht bij het hoogtepunt van opgeblazen verwachtingen zitten voor zover het gaat over zogenaamde AI-aandelen in Taiwan.
‘Mr. Batt-Man’ en Koreaanse EV-rage
In Korea lijkt het enthousiasme van particuliere beleggers nog irrationeler en lijkt het meer op de meme-aandelenrage zoals eerder in de VS. De Koreaanse particuliere belegger is geobsedeerd geraakt door vermeende investeringen in EV-batterijen.
Dit alles is gebaseerd op Amerikaanse regelgeving onder de Inflation Reduction Act om binnenlandse investeringen in de sector aan te moedigen en ook om Chinese batterijaandelen uit de Amerikaanse markt te weren. Dit heeft geleid tot een koopgolf van Koreaanse particuliere beleggers in die sector, aangemoedigd door een twijfelachtige online ‘hot stocks’-tipgever die zichzelf ‘Mr. Batt-Man’ - of ‘Meneer Batterij’ - noemt en die een grote aanhang heeft onder particuliere beleggers. Dit heeft geleid tot nogal buitengewone bewegingen in specifieke aandelen in Korea, waarbij thematische namen zoals Ecopro, Posco Future M, Ecopro BM en Posco (ondanks dat het voor 80% een staalbedrijf is) sinds eind maart zijn verdubbeld en alleen al in juli met 60-70% zijn gestegen.
Parbrook twijfelt er niet aan dat deze rage zal eindigen in een groot drama. Het omzetvolume op de Koreaanse markt was op verschillende dagen in juli bijna het hoogste in de geschiedenis waarbij 40-50% van het omzetvolume geconcentreerd was in slechts vier of vijf batterijaandelen. Intraday bewegingen in deze aandelen zijn ook wild en volatiel geweest.
Hoewel Parbrook het enthousiasme van particuliere beleggers in AI-aandelen kan begrijpen gezien de wereldwijde hype rond AI, lijkt deze rage in EV-batterijaandelen uitsluitend Koreaans te zijn. Elders in de regio presteren batterijaandelen juist zwak omdat de beleggers zich zorgen maken over de vertraging van de EV-vraag in China en de overcapaciteit in de batterijproductie, vooral op het gebied van kathodes, anodes en separators (de aandelen die worden geprezen door Mr. Batt-Man). De potentiële overcapaciteit in de sector is zeer groot en de recente prestaties van Chinese batterijaandelen lijken beter de realiteit te weerspiegelen.
Lees ook The new meme stock craze likely to end in tears in Asia, door Robin Parbrook, Co-Head of Asian Equity Alternative Investment, bij Schroders.