Een gesprek met Johan Swahn, portefeuillebeheerder van de Global Stars Equity-strategie van Nordea Asset Management
Wat is uw beleggingsfilosofie voor de Global Stars Equity-strategie van Nordea?
Johan Swahn (JS): De Stars-familie van Nordea – inclusief onze Global Stars Equity-strategie – houdt terdege rekening met ESG-criteria, waarbij we grondig onderzoek verrichten om te achterhalen welke bedrijven duurzame en verantwoorde zakenmodellen hanteren. We zijn er heilig van overtuigd dat bedrijven die verandering omarmen de winnaars van morgen zijn.
Welke acties onderneemt u zoal om deze winnaars op te sporen?
JS: De eerste stap in ons beleggingsproces is zoeken naar bedrijven die aantoonbaar ondergewaardeerd zijn – d.w.z. we verschillen wezenlijk van mening met de markt over hun fundamentele waarde. De volgende stap is om de strategische positionering van een bedrijf te beoordelen, waarbij we het accent leggen op bedrijven met duurzame concurrentievoordelen. Ten slotte werken we veel op basis van verdisconteerde kasstroommodellen om het opwaartse potentieel van een aandeel te bepalen. Ondanks de strenge eisen waaraan onze fundamentele bottom-up analyse voldoet, denken we dat het Stars-beleggingsproces zich vooral onderscheidt door ESG-integratie en -analyse. ESG-analisten uit het Responsible Investments-team van Nordea staan ons voortdurend terzijde, en brengen ons inzichten bij die van onschatbare waarde zijn om de risico's en kansen van onze bestaande en potentiële beleggingen in kaart te brengen.
Wat zijn de voornaamste taken van de ESG-analisten?
JS: Voor elk bedrijf waarin we beleggen, maar ook elke nieuwe positie die we innemen, wordt beoordeeld of het bedrijf verantwoord zakendoet in relatie tot zijn stakeholders – werknemers, toeleveranciers, klanten, beleggers, het milieu en de maatschappij als geheel. Het team gaat na of de producten en diensten van een bedrijf goed gepositioneerd zijn met het oog op bredere duurzaamheidstrends, zoals klimaatverandering of demografische ontwikkelingen, en hoe een bedrijf ESG-uitdagingen integreert in zijn zakenmodel. Ons team gebruikt vervolgens een intern ratingmodel om een toekomstgerichte score toe te kennen aan het bedrijf, die bepaalt of sprake is van een positieve of negatieve trend. Elk bedrijf krijgt een A-, B- of C-rating. Ons fonds, evenals alle andere strategieën binnen de Stars-reeks, kan niet beleggen in bedrijven met een C-rating.
Het aangaan van een dialoog met bedrijven over ESG-kwesties wordt steeds belangrijker; kunt u dit kort toelichten?
JS: Wij zijn inderdaad van mening dat het aangaan van een dialoog een bijzonder krachtig instrument is. We proberen momenteel een 'engagement roadmap' tot stand te brengen, een leidraad met de meest relevante en wezenlijke ESG-aspecten voor elk bedrijf waarmee we een dialoog aangaan. Een goed voorbeeld van deze leidraad is de belegging in Kerry Group, de grootste wereldwijde aanbieder van voedingsingrediënten. Bij ons eerste contact in oktober 2015 constateerden onze ESG-analisten dat de arbeidspraktijken binnen de agrarische toevoerketen van Kerry op een aantal punten tekort schoten. Op dat moment kreeg het bedrijf zijn eerste score: B+. Ons Responsible Investments-team bleef in de daaropvolgende 18 maanden samenwerken met Kerry en zag bij een bezoek aan het bedrijf in april 2017 dat aanzienlijke verbeteringen waren doorgevoerd. Kerry kreeg daarop de score A+, de hoogst haalbare score. Kerry maakt nu nog altijd deel uit van onze portefeuille.
Een van de meest spraakmakende dialogen in de afgelopen maanden was met Facebook; kunt u uitleggen hoe uw team hierbij te werk ging?
JS: Gegevensbeveiliging en gegevensbescherming zijn zwaarwegende en wezenlijke ESG-kwesties, met name als het gaat om technologiebedrijven. Dit komt goed tot uiting in onze ESG-analyse wanneer we zo'n bedrijf beoordelen. Onze ESG-analisten brachten medio 2017 – nog vóór het schandaal rond Cambridge Analytica begin 2018 – een aantal zorgwekkende kwesties aan het licht die betrekking hadden op grote Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Facebook. Na diverse bijeenkomsten met deskundigen en vertegenwoordigers van Facebook besloten we het bedrijf een lagere waardering toe te kennen. Deze lagere waardering hing voornamelijk samen met het feit dat het bedrijf geen veranderingen op directieniveau had doorgevoerd rondom de verantwoordelijkheid voor gegevensbeveiliging en gegevensbescherming. Naar ons idee nam Facebook gegevensbescherming en gegevensbeveiliging niet serieus genoeg – en voldeed het niet volledig aan de European General Data Protection Regulation, beter bekend als GDPR.
Wat betekende dat voor uw positie in Facebook?
JS: De lage waardering betekende dat Facebook niet langer in aanmerking kwam voor belegging in het kader van ons fonds, en bijgevolg hebben we onze gehele positie verkocht. Toevallig hoefden we niet lang te wachten om te zien hoe krachtig ESG-analyse kan zijn: slechts enkele weken nadat we onze positie van de hand hadden gedaan kelderde de aandelenkoers van het 'social media'-bedrijf met 19% –waardoor het USD 120 miljard van zijn marktwaarde verloor. Hoewel het bedrijf zich inspant om de zaak in het gareel te krijgen, ziet ons Responsible Investments-team nog geen aanleiding om de ESG-score van het bedrijf te herzien, die nog altijd onder de door ons gehanteerde drempel ligt.
Nordea Asset Management is de functionele naam van de vermogensbeheer business, uitgevoerd door de juridische entiteiten Nordea Investment Funds S.A. en Nordea Investment Management AB ("rechtspersonen") en hun filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren. Dit document is bedoeld om de lezer te informeren over de specifieke capaciteiten van Nordea. Dit document is niet bedoeld als investeringsadvies (of standpunten of meningen vermeld in dit document) noch bevat het aanbevelingen om te investeren in een financieel product, investeringsstructuur of instrument, een transactie aan te gaan of af te wikkelen of om deel te nemen in een bepaalde beleggingsstrategie. Dit document is geen aanbod om te verkopen, of een verzoek van een aanbod om een effect te kopen. Elk van deze verzoeken mag enkel via een “Biedingsbericht” gemaakt worden, of via eender welke gelijkwaardige contractuele overeenkomst. Bij gevolg zal de hierin bevatte informatie in zijn volledigheid vervangen worden door een Biedingsbericht of een contractuele overeenkomst in zijn finale vorm. Dit document mag niet worden gereproduceerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming. © De rechtspersonen van Nordea Asset Management en een van de filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren van de rechtspersonen.