Nordea Asset Management is winnaar geworden van de ‘ESG Engagement Initiative of the Year’-prijs tijdens de Sustainable Investment Awards 2020, voor engagement in de farmaceutische industrie. De Award-ceremonie wordt georganiseerd door het Environmental Finance magazine en Nordea wordt erkend voor hun inspanningen om de transitie van de industrie te helpen leiden naar minder vervuilende productiemethodes.
“Onze inspanningen om samen te werken met de farmaceutische industrie in India tonen aan dat je zowel invloed kan uitoefenen en een positieve verandering kan doorvoeren, indien het consistent en toegewijd gebeurt”, aldus Eric Pedersen, hoofd Duurzaam Beleggen bij NAM.
“De samenwerking met de bedrijven en sectoren waarin wij beleggen is de ruggengraat van onze responsible investment strategie. In dat kader zijn wij dan ook bijzonder trots dat we erkend worden met het ‘ESG Engagement Initiative Award”.
“Belangrijk is dat engagement zoals deze rekening houdt met wat wel eens de ‘dubbele materialiteit/ double materiality’ wordt genoemd. We zijn erin geslaagd om het risico dat de industrie vormde voor de lokale omgeving te verminderen en tegelijkertijd zijn wij erin geslaagd het risico dat ondernemingen lopen - doordat deze de duurzaamheidsaspecten van hun activiteiten niet goed onder controle hebben - te verlagen, wat voor beleggers relevant is met het oog op rendement.”
Onze engagement activiteiten in de farmaceutische industrie lopen al jaren. In 2015 ging Nordea Asset Management (NAM) het gesprek aan met de industrie over de impact van de farmaceutische productie in India op het milieu en de bevolkingsgezondheid. De deelnemers aan de gesprekken waren de ondernemingen waarin wij direct beleggen alsook de Pharmaceutical Supply Chain Initiative (PSCI) van de sector. NAM bracht een een bezoek aan Hyderabad in India, waar de regio kampte met zware industriële vervuiling rondom verschillende productielocaties.
De Indiase chemiesector De chemiesector in India is de belangrijkste leverancier van bulkproducten voor de farmaceutische sector in het Westen. Met een verwachte groei voor 100 miljard dollar tegen 2025 is de farmaceutische sector een van de snelstgroeiende segmenten van Indiase economie en een belangrijke leverancier voor wereldwijde farmabedrijven.
|
In 2016 gaf Nordea de opdracht voor onderzoek naar de farmaceutische productie in Hyderabad en publiceerde het een rapport van de resultaten, dat overigens gedeeld werd met de sector. Twee jaar later lieten we een vervolgonderzoek verrichten. Het onderzoek bevestigde dat de vervuiling door de farmaceutische sector nog steeds wijdverspreid was en nog altijd niet doeltreffend werd aangepakt.
Sector treft maatregelen
Als antwoord op de bevindingen en om aan de beleggingsverwachtingen in dit kader te voldoen, ontwikkelde PSCI een actieplan met een sector-brede aanpak. In het kader van dit actieplan werden de Indiase leveranciers in kaart gebracht en werden de verwachtingen van de sector omtrent vervuilingsbeheer, auditing en deelname aan opleidingsconferenties gedeeld. In India woonden in 2019 meer dan 200 partijen de leveranciersconferenties van PSCI bij.
Waterverontreiniging en antibacteriële resistentie Waterverontreiniging door farmaceutische productie in India werd aangekaart als een belangrijke oorzaak van antimicrobiële resistentie. Antimicrobiële resistentie is momenteel een van de grootste wereldwijde bedreigingen, dat jaarlijks meer dan 700.000 mensen doodt.
|
Nordea heeft sindsdien een constructief engagement opgebouwd met PSCI en de farmaceutische industrie. Er wordt regelmatig vergaderd om de vorderingen te bespreken en aan de meeste van onze verwachtingen wordt voldaan. Wij zijn uitgenodigd om de prognose van Nordea omtrent beheer van de farmaceutische toeleveringsketen en productiepraktijken jaarlijks te bespreken tijdens de PSCI-vergaderingen en conferenties met Indiase leveranciers. Nordea is als enige asset manager lid van de adviesraad van de PSCI.
De PSCI-principles, waaraan alle organisaties zich behoren te houden, werden in 2019 herzien en omvatten duurzaam grondstofbeheer, het beheer van de uitstoot van actieve farmaceutische stoffen in het milieu en mensenrechten. Het aantal leden van PSCI blijft groeien en er werd een sub-team opgericht in India.
Wetsontwerp ter beperking van de concentratie
Om gezondere bedrijfspraktijken te promoten, werken wij ook samen met andere organisaties. Nordea is drie jaar opeenvolgend medeorganisator van evenementen over antimicrobiële resistentie en waterverontreiniging tijdens de grote World Water Week Conference in Stockholm. Nordea is daarnaast lid van het Expert Committee of The AMR Benchmark, die het beheer van geneesmiddelenresistentie door 30 grote farmaceutische bedrijven controleert en ook de duurzame productie controleert. De huidige coronacrisis benadrukt het belang van verantwoorde actie en samenwerking door de farmaceutische sector en de voortdurende nood aan zorgvuldig beheer van antimicrobiële resistentie. Begin 2020 stelde het Indiase ministerie van Milieu, Woud en Klimaatverandering een wetsvoorstel op om de concentraties antibiotica die farmaceutische fabrieken in de waterwegen lozen te beperken.
Nordea Asset Management is de functionele naam van de vermogensbeheer business, uitgevoerd door de juridische entiteiten Nordea Investment Funds S.A. en Nordea Investment Management AB ("rechtspersonen") en hun filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren. Dit document is bedoeld om de lezer te informeren over de specifieke capaciteiten van Nordea. Dit document is niet bedoeld als investeringsadvies (of standpunten of meningen vermeld in dit document) noch bevat het aanbevelingen om te investeren in een financieel product, investeringsstructuur of instrument, een transactie aan te gaan of af te wikkelen of om deel te nemen in een bepaalde beleggingsstrategie. Dit document is geen aanbod om te verkopen, of een verzoek van een aanbod om een effect te kopen. Elk van deze verzoeken mag enkel via een “Biedingsbericht” gemaakt worden, of via eender welke gelijkwaardige contractuele overeenkomst. Bij gevolg zal de hierin bevatte informatie in zijn volledigheid vervangen worden door een Biedingsbericht of een contractuele overeenkomst in zijn finale vorm. Dit document mag niet worden gereproduceerd of verspreid zonder voorafgaande toestemming. © De rechtspersonen van Nordea Asset Management en een van de filialen, dochterondernemingen en vertegenwoordigingskantoren van de rechtspersonen.