Dit artikel wordt u aangeboden door La Financière de l'Echiquier.

LFDE: Satellietconstellaties in het belang van het klimaat

LFDE: Satellietconstellaties in het belang van het klimaat

Door Rolando Grandi, CFA, beheerder internationale thematische aandelen

De aarde vanuit de lucht bekijken heeft de mens altijd gefascineerd. Sinds de eerste pogingen van de gebroeders Montgolfier in 1783 heeft de observatie van de aarde een revolutie ondergaan, dankzij de lancering van honderden satellietconstellaties. De ruimtevaartindustrie is booming en biedt ongekende mogelijkheden om het leven op aarde vanuit de ruimte te verbeteren.

De aardobservatie-industrie is nuttig voor alle sectoren, van communicatie tot gezondheidszorg en van landbouw tot verzekeringen, en zal tussen nu en 2025 naar schatting met +8,5% per jaar groeien1. Deze industrietak kan de enorme uitdagingen voor onze planeet het hoofd helpen bieden. Wat staat op de voorgrond? Monitoring van de klimaatverandering en bescherming van de biodiversiteit.

Een industrie in een baan om de aarde
De aardobservatie is volop in verandering doordat de satellieten steeds kleiner worden en alsmaar dichter rond de aarde cirkelen (500 km vergeleken met 35.000 km voor traditionele satellieten). Hierdoor dalen de kosten van de lancering van satellieten in de ruimte. Ook het gebruik van artificiële intelligentie, die alle waargenomen veranderingen diepgaand kan analyseren, speelt een belangrijke rol. De betrouwbare en nauwkeurige ruimtedata worden in real time doorgestuurd en zijn uitgegroeid tot essentiële informatie met een hoge toegevoegde waarde.  Volgens Euroconsult2zou de markt voor aardobservatiesatellieten tussen nu en 2030 met 16% kunnen groeien.

Planet3, een toonaangevend Amerikaans bedrijf, werkt aan een van de grootste constellaties die in een lage baan om de aarde cirkelen, bestaand uit ruim 200 nanosatellieten. Pelican, dat in 2010 is opgericht door drie oud-medewerkers van NASA, heeft recentelijk zijn nieuwe constellatie van hogeresolutiesatellieten onthuld. Deze satellieten kunnen tot dertig maal per dag rond de aarde cirkelen; dit wordt de ‘revisit-tijd’ genoemd. Deze 32 satellieten, die naar verwachting in 2023 gelanceerd worden, zijn bedoeld om natuurrampen en klimaatverandering in de gaten te houden en kunnen aan het eind van hun levensduur naar de aarde teruggehaald worden. Maxar, dat hoofdzakelijk aan NASA levert, heeft volgens ons een unieke knowhow op het gebied van beelden met zeer hoge resolutie. Het bedrijf heeft aangekondigd vanaf de zomer van 2022 zijn WorldView Legion-satellieten te zullen lanceren, satellieten van 2.500 kg die vijftien keer per dag rond de aarde kunnen cirkelen. Deze satellieten kunnen dankzij de voortdurende verbetering van hun optische en temporele resolutie de aarde in real time observeren en vooral de klimaatverandering volgen.

Ten dienste van het klimaat
Ruimtedata kunnen zeker een zeer krachtig instrument zijn ten dienste van het klimaat. Tegenwoordig zijn 26 van de 50 de VN-indicatoren voor het bewaken van de klimaatverandering gebaseerd op satellietbeelden. De constellatie, bestaande uit 110 satellieten van het Amerikaanse Spire, kan meer dan 10.000 keer per dag een 3D-profiel maken van de temperatuur, druk en vochtigheid van de atmosfeer. Hierdoor kan op bepaalde weersomstandigheden geanticipeerd worden, wat bijvoorbeeld voor landbouwers nuttige informatie is. De circa drie miljoen beelden die Planet dagelijks van de aarde maakt, leveren waardevolle informatie op voor de klanten van dit bedrijf, van de Europese Commissie voor de bescherming van de biodiversiteit, de vereniging Amazon Conservation voor het in kaart brengen van de schade aan de bossen in het Amazonegebied, en het Duitse bedrijf EOMAP, specialist in de bescherming van het aquatisch milieu. Volgens ons is deze bloeiende industrie ook een waardevolle bondgenoot bij de bescherming van de mariene biodiversiteit, een belangrijke kwestie die gerelateerd is aan de klimaatverandering. 

De aarde observeren om deze beter te beschermen is een grote belofte en de waardering van satellietdata is een belangrijke economische en wetenschappelijke uitdaging geworden.  De impact van deze bruisende nieuwe industrie, waarvan het potentieel volgens ons nog onbenut is, zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze toekomst.

Disclaimers
Deze commerciële boodschap is niet contractueel van aard. De boodschap mag alleen met voorafgaande toestemming van La Financière de l'Echiquier aan niet-professionele beleggers worden verstrekt.

Deze informatie en dit document vormen geen beleggingsadvies, geen beleggingsvoorstel of een uitnodiging om op de financiële markten actief te zijn. De informatie is afkomstig van de beste bronnen die in ons bezit zijn.

Lees meer over La Financière de l'Echiquier, klik hier.


1 Business Wire

2 2022

3 De vermelde waarden dienen als illustratie.