Dit artikel wordt u aangeboden door AXA IM.

AXA IM : technologiesector en groeikansen op lange termijn

AXA IM : Groeikansen op lange termijn in de technologiesector, ondanks een volatiele markt
  • De macro-economische omgeving wijst op aanzienlijke uitdagingen op korte tot middellange termijn: de inflatie, stijgende rente en oplopende geopolitieke spanningen wegen alle op het beleggerssentiment. Economen buigen zich over de gevolgen van de hogere energieprijzen voor de kosten van levensonderhoud en de koopkracht van consumenten.
  • Positief is dat de vorm van de rentecurve vlak blijft, vooral voor de termijnmarkten. Dit wijst op een algemene verwachting dat de piek van de rentecyclus laag zal zijn met een beperkte uitwerking. De volatiliteit zal beginnen af te nemen, wat de groei van aandelen zal ondersteunen tot in 2023.
  • Volgens ons wijzen de fundamentals op lange termijn op veelbelovende opportuniteiten en groeivooruitzichten voor beleggers in goedgekozen technologiestrategieën.

Als belegger willen wij profiteren van seculiere trends die zich over meerdere decennia uitstrekken. Daarom trachten wij bedrijven te identificeren die zich onderscheiden door sterke fundamentals en blootstelling aan belangrijke lange-termijnthema’s. Daartoe passen wij zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyse toe, met als resultaat portefeuilles met een hoog actief gehalte, een laag verloop en een goede diversificatie. Wij richten ons niet op niches of de waan van de dag, noch proberen wij met korte-termijntransacties in te spelen op macro-economische ontwikkelingen. Dit is van belang wanneer je bedenkt in hoeverre de stijgende rente het groeipotentieel van aandelen in de nabije toekomst kan beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld de vorige renteverhogingscyclus in de VS van 2015 tot 2018: hoewel groeiaandelen in een omgeving met oplopende rentevoeten meestal minder goed presteren, deed de technologiecomponent van de MSCI ACWI het drie keer beter dan de bredere index tijdens die laatste rentecyclus.

Er is geen reden om aan te nemen dat 2022 minder volatiel zal zijn dan 2021. Toch is de technologiesector sterk blijven groeien, met goede liquiditeitsniveaus en geruststellende balansen. Van de bedrijven in de MSCI ACWI index, waarvan op 24 maart de resultaten over het vierde kwartaal van 2021 bekend waren, meldde 67% een beter dan verwachte omzet en 57% een beter dan verwachte winst. Voor de technologieaandelen in die index zijn de cijfers respectievelijk 69% en 63%, waaruit blijkt dat de technologiebedrijven in het afgelopen jaar sterk zijn gegroeid.

De vraag van bedrijven en consumenten naar nieuwe technologieën is nog altijd een steun voor de groei. De toepassing van halfgeleiders neemt toe in een breed scala van eindmarkten, waaronder het Internet of Things (IoT) en de auto-industrie. Het gebruik van de cloud en digitale-transformatieprojecten dragen bij tot de groei van de IT-uitgaven. Volgens Gartner namen de wereldwijde IT-uitgaven in 2021 met 6,9% toe vergeleken met 2020, en voor 2022 wordt een verdere groei van 6% verwacht aangezien bedrijven over de hele wereld hun systemen willen upgraden met het oog op efficiëntieverbetering, behoud van medewerkers en groei van hun bedrijf.*

In het universum van large-cap technologieaandelen is sprake van ruis rond een klein aantal spraakmakende bedrijven, wat beleggers afleidt. Netflix, bijvoorbeeld, heeft te maken met een afnemende groei van het aantal abonnees nu de door de pandemie veroorzaakte stijging van de vraag afneemt. Het management erkende dat het releaseaanbod in het eerste halfjaar van 2021 naar verhouding zwakker was, maar in de loop van het jaar zou verbeteren, wat suggereert dat deze trend slechts tijdelijk is. Meta (Facebook) heeft te lijden gehad onder veranderingen in de besturingssystemen van smartphones, waardoor de mogelijkheden om gebruikersgegevens te verzamelen werden beperkt, alsook onder de toegenomen concurrentie van TikTok, dat populair is onder jongeren. Het is belangrijk op te merken dat hier sprake is van zeer specifieke en unieke uitdagingen voor dit bedrijf, die geen impact hebben op de performance van andere grote technologiebedrijven, waarvan de meeste bemoedigende resultaten hebben gerapporteerd. Apple lijkt de problemen in de toeleveringsketen met gemak aan te kunnen en tegelijkertijd te profiteren van de sterke vraag naar zijn producten; de consumenten blijven nieuwe technologische producten kopen. Alphabet (Google) rapporteerde uitstekende resultaten, waarbij de reclame-inkomsten profiteerden van de wederopstanding van sectoren die traditioneel veel geld uitgeven, zoals de reis- en de amusementssector, die tijdens de pandemie sterk onder druk hebben gestaan. Amazon en Microsoft profiteren van de aanhoudend goede resultaten van hun e-commerce- en cloud-aanbod, terwijl halfgeleiderfabrikanten de vruchten plukken van een aantal trends die de vraag stimuleren, waaronder 5G, dat nog in de kinderschoenen staat.

Digitale economie

Technologie en demografie zijn twee belangrijke krachten achter lange-termijnthema’s zoals de geconnecteerde consument en de noodzaak voor bedrijven zich in te stellen op digitale interactie met partners, klanten en medewerkers. Dankzij het wijdverbreide gebruik van bepaalde technologieën, zoals smartphones, kunnen we te allen tijde online met elkaar in verbinding staan, waarbij vooral de jongere generaties een uitgesproken voorkeur hebben voor digitaal. 

Robotech

Onze Robotech-strategie omvat vier afzonderlijke thema’s – industrie, transport, gezondheidszorg, technologie-enablers – waardoor wij onze blootstelling aan opportuniteiten en eindmarkten kunnen verbreden tot buiten de traditionele roboticabedrijven. Dit geeft ons de vrijheid om de marktvolatiliteit op korte termijn te negeren en te investeren in veelbelovende ontwrichtende technologietrends zoals robotchirurgie, machinale zichtsystemen en autonome voertuigen. Dankzij deze diversificatie kunnen wij de impact van bijvoorbeeld kosteninflatie in de hand houden – de stijgende inputkosten zijn op korte termijn weliswaar een tegenwind voor industriële bedrijven, maar halfgeleiderproducenten zien hun marges juist verbeteren door een groter prijszettingsvermogen en een sterke vraag.

Looninflatie en tekorten aan arbeidskrachten zijn voor veel bedrijven een bron van zorg, maar ook een stimulans voor automatisering. Dankzij de almaar toenemende verfijning van automatiseringsoplossingen kunnen de vereiste kapitaaluitgaven sneller worden terugverdiend, wat investeringen in robotica aantrekkelijker maakt. De gestage stijging van de fabricagekosten in China, bijvoorbeeld, is een belangrijke drijvende kracht achter de vraag naar robots in China en andere opkomende markten. De snel oplopende loonkosten in Amerikaanse magazijnen als gevolg van zowel de verschuiving naar e-commerce als de pandemiegerelateerde stijging van de vraag hebben de transitie naar online versneld en zullen de vraag naar geautomatiseerde magazijnen en logistieke systemen waarschijnlijk doen toenemen.

Ook de knelpunten in de toeleveringsketens die tijdens de pandemie aan het licht kwamen, zijn niet nieuw. Soortgelijke problemen deden zich voor tijdens de handelsoorlog tussen China en de VS, toen een deel van de productie werd teruggehaald naar de markten in de VS en Europa, waar arbeidskrachten duur en niet altijd voorhanden zijn. Door te investeren in automatisering kunnen bedrijven toekomstige gevolgen voor de wereldproductie beperken en zich daarop voorbereiden.

Vooruitzichten

De thema’s ‘de geconnecteerde consument’ en ‘digitalisering’ hebben geprofiteerd van de gevolgen van de pandemie, waarbij veel bedrijven groei hebben doorgemaakt en nieuwe klanten gewonnen. Wij zijn ons ervan bewust dat sommige opportuniteiten zullen afvlakken in lijn met de afnemende effecten van de pandemie. Daarom hebben wij winst genomen op bedrijven die telewerken mogelijk maken en systemen voor toegang op afstand ondersteunen. Er staat echter nog altijd een gunstige wind als langer aanhoudend gevolg van Covid-19, en de recente marktvolatiliteit heeft aandelen met aantrekkelijke waarderingen aan het licht gebracht die onze strategieën aanvullen. De groeiende vraag naar digitale HR- en payroll-systemen en digitale bank- en betalingsoplossingen zal naar verwachting onverminderd aanhouden. Gezien de duur van de pandemie is het onwaarschijnlijk dat bedrijven weer teruggrijpen op praktijken van vóór Covid-19, aangezien zowel de consumenten als de bedrijven gewend zijn geraakt aan gemakkelijke en onmiddellijke toegang tot elektronische diensten zonder fysieke knelpunten. Het gebruik van contant geld, bijvoorbeeld, zal naar verwachting sterk teruglopen naarmate online betalingen steeds gewoner worden. Bedrijven als FIS en Global Payments bevinden zich in een goede positie om van deze trend te profiteren.

Evenzo zien wij drie belangrijke segmenten waar de inzet van robots in de komende jaren zal toenemen:

  • Magazijnautomatisering – automatisering van de logistieke keten wordt steeds belangrijker nu bedrijven trachten te voldoen aan de vraag van hun online klanten naar een snelle en betrouwbare levering. Dit slaat over naar nieuwe sectoren die automatisering vóór de pandemie misschien nog niet in overweging hadden genomen.
  • Elektrische voertuigen (EV’s) en bijbehorende accu’s – EV’s staan steeds meer in de belangstelling van milieubewuste consumenten nu de prijzen dalen en de accutechnologie verbetert; er moeten nu investeringen worden gedaan voor voertuigen die in de komende 12-24 maanden worden geproduceerd.
  • Gezondheidszorg – in de nasleep van de pandemie erkennen regeringen dat de gezondheidszorg lange tijd verstoken is gebleven van voldoende investeringen; waarschijnlijk zullen zij zich nu richten op verbetering van de efficiëntie met behulp van technologie. Veel electieve ingrepen zijn tijdens de pandemie uitgesteld, en vele kunnen worden geautomatiseerd, zoals hernia-operaties, wat zich vertaalt in kansen op gestage groei.

Technologieaandelen worden vaak beschouwd als een belegging met een lange looptijd, mede door hun R&D-processen en de vereiste investeringen. Als zodanig kunnen die aandelen gevoeliger zijn voor hoge rentevoeten, zoals tijdens de vorige rentecyclus. Dit is echter minder relevant in het huidige klimaat, aangezien de technologiebedrijven van vandaag in toenemende mate cash genereren, sterke balansen hebben en niet hoeven te lenen; sterker nog, de bedrijven die het best bij kas zitten kunnen zelfs profiteren van een hogere rente.

De geconnecteerde consument en de toekomst van automatisering bieden aantrekkelijke groeikansen op lange termijn. Macro-economische ontwikkelingen zoals rentecycli zullen enig effect hebben en korte perioden van volatiliteit zullen moeten worden uitgezeten. Dit is echter niets nieuws, zoals eerdere perioden van volatiliteit hebben aangetoond, bijvoorbeeld in 2017 na de verkiezing van Trump, de handelsoorlog tussen China en de VS in 2018 en, nog maar onlangs, de pandemie, die in veel opzichten de lange-termijnontwikkeling van de technologiesector heeft geholpen. Wij denken dat onze langetermijnvisie stevig overeind blijft.

*Bron: Gartner, Q421 IT Spending Worldwide update, 18 januari 2022

Waarschuwing

Deze communicatie wordt uitsluitend gebruikt voor informatieve doeleinden. Het is geen onderzoek inzake beleggingen noch een financiële analyse met betrekking tot verrichtingen in financiële instrumenten in de zin van de MiFID-richtlijn (2014/65/EU). Het is evenmin een aanbod van AXA Investment Managers of van aan AXA IM gelieerde ondernemingen om beleggingen, producten of diensten te kopen of te verkopen. Het mag niet worden beschouwd als een uitnodiging of advies tot beleggen, als juridisch of fiscaal advies, als een aanbeveling voor een beleggingsstrategie of als een gepersonaliseerde aanbeveling voor het kopen of verkopen van effecten.

De informatie in deze communicatie werd vereenvoudigd en is daardoor onvolledig. De in deze communicatie vervatte meningen, ramingen en vooruitzichten zijn subjectief zijn, mettertijd veranderen of zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Er is geen enkele waarborg dat de prognoses uitkomen. Gegevens, cijfers, verklaringen, analyses, voorspellingen en andere informatie in dit document worden verstrekt op basis van de stand van onze kennis op het ogenblik dat dit document opgesteld werd. Hoewel deze informatie met de grootste zorg werd samengesteld, wordt de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid of volledigheid van de inhoud van dit document niet uitdrukkelijk of stilzwijgend gegarandeerd (ook geen aansprakelijkheid tegenover derden). De ontvanger baseert zich naar eigen goeddunken op deze informatie. Dit materiaal bevat onvoldoende informatie om een beleggingsbeslissing te onderbouwen.

Uitgegeven in het Verenigd Koninkrijk door AXA Investment Managers UK Limited, die in het Verenigd Koninkrijk gemachtigd en gereglementeerd is door de Financial Conduct Authority. Geregistreerd in Engeland en Wales, nr.: 01431068. Geregistreerd kantoor: 22 Bishopsgate, Londen, EC2N 4BQ.

Verspreid in België en Luxemburg, door AXA IM Benelux, vennootschap naar Belgisch recht, gevestigd te Troonplein, 1, B-1000 Brussel, ingeschreven in het handelsregister van Brussel onder het nummer 604.173.

© 2022 AXA Investment Managers. Alle rechten voorbehouden