Serge Pizem, wereldwijd hoofd Multi-Assets
Als gevolg van een uitzonderlijke en onvoorziene situatie zijn de financiële markten sinds eind februari aanzienlijk gedaald en zullen op korte termijn volatiel blijven. In maart boekte de CAC 40 de grootste daling op één dag in zijn geschiedenis – de index sloot op -12,28% op 12 maart om vervolgens op 24 maart met 8,39% te stijgen. Eind maart had de index ten opzichte van het begin van het jaar 26,5% ingeleverd. Ook de Amerikaanse markten noteren ‘records’ en een zeer hoge volatiliteit die we sinds 2008 niet meer hebben gezien. De gezondheidscrisis die we doormaken is ongekend en de uitkomst onzeker. Na het buitengewone jaar 2019 worden de spaargelden thans ondermijnd. Hierna volgen de beste manieren om deze tumultueuze periode het hoofd te bieden.
Houd het hoofd koel en laat de storm overwaaien
In tijden van grote onzekerheid zoals we die nu meemaken, wordt ons gedrag beïnvloed door overweldigende informatiestromen. Het daaruit voortvloeiende negatieve gevoel kan beangstigend zijn en zich vertalen in een gebrek aan onderscheidingsvermogen. Erger nog, er kan paniek ontstaan. In zo’n context van onrust is afstand nemen en de storm over laten waaien vaak de beste oplossing, beter in ieder geval dan afwisselend in en uit de markten proberen te stappen. Beleggers die met kopen wachten in de hoop de aandelenkoersen verder te zien dalen of die verkopen met het oogmerk later of lager in de cyclus terug te kopen, lopen het risico grote kansen te missen. Het volgende voorbeeld illustreert welke impact het missen van de beste handelsdagen heeft op een lange-termijnbelegging:
- Een belegger die 50 jaar geleden, op 31 december 1969, 100 euro zou hebben belegd in internationale aandelen (MSCI World Index), zou dit bedrag hebben zien aandikken tot 3.329 euro per eind maart 2020 (blauwe curve), wat overeenkomt met een jaarlijks rendement van 10,16%.
- Als deze belegger echter vijf van de beste dagen in deze vijf decennia had gemist, zou het rendement op jaarbasis 9,92% zijn geweest, gelijk aan een eindbedrag van 2.254 euro (oranje curve).
- Nog uitgesprokener: zou hij/zij de tien beste dagen hebben gemist, dan zou de cumulatieve waarde van de belegging na 50 jaar (rode curve) op slechts 1.818 euro zijn uitgekomen, d.w.z. een rendement op jaarbasis van 8,24%.
Bron: Bloomberg, periode van 31/12/1969 tot 31/03/2020. MCSI World Index, dividend herbelegd, uitgedrukt in USD. Resultaten uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten.
Blijf belegd
"Niet verkocht, niet verloren." Zoals we hebben gezien, kan het missen van enkele van de beste handelsdagen een niet te verwaarlozen impact hebben op het uiteindelijke rendement van een belegging. Aangezien de markten voortdurend in beweging zijn, nog meer in deze turbulente tijd, kan de strategie om naargelang de marktschommelingen in en uit te stappen duur uitpakken. Op het gevaar af dat er fouten worden gemaakt, is het daarom niet raadzaam om op korte termijn te denken of te proberen de marktbewegingen voor te zijn, zeker niet in zo'n grillige context als de huidige.
Bovenal betekent dit: blijf belegd, zodat je de opleving na een forse daling niet mist. Aan de hand van de twee onderstaande voorbeelden kunnen we dit illustreren.
Bron: Thomson Reuters Datastream, AXA IM. Gebaseerd op de MSCI World index verschaft door Thomson Reuters Datastream op jaarlijkse basis en verondersteld zonder kosten. De index is lokale munten (geen muntrisico) en gaan uit van een herbelegging van alle inkomsten. Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Een spaarplan kan ook een interessante oplossing zijn. Zo kan een belegger door regelmatig te beleggen (bijvoorbeeld maandelijks) op lange termijn kapitaal opbouwen en het ‘markteffect’ gedurende de looptijd afvlakken. Deze aanpak sluit echter het risico van kapitaalverlies niet uit.
Denk op lange termijn en diversifieer
Zet niet alles op één kaart. Wij zijn van mening dat een goed gediversifieerde portefeuille met spreiding van het ingelegde kapitaal over verschillende activaklassen (aandelen, obligaties, immo, enz.) de beste manier is om met marktvolatiliteit om te gaan. In de verschillende marktfasen bewegen verschillende activaklassen immers niet altijd tegelijkertijd in dezelfde richting; diversificatie beperkt dus het totale risico van de portefeuille.
Uiteindelijk is beleggen vooral een activiteit op lange termijn die moet worden gezien als een manier om uw kansen op groei van het belegde kapitaal te maximaliseren.
Stel je belegt 1.000 euro per jaar aan een jaarlijkse rente van 2,5%. Als je daarmee op 25-jarige leeftijd begint, heb je op 65-jarige leeftijd in totaal 69.088 euro gespaard. Begin je op 35-jarige leeftijd, dan zou je spaargeld 45.000 euro bedragen, 24.000 euro minder.
Bron: AXA IM. Uitsluitend voor illustratieve doeleinden.
Voor de meest opportunistische beleggers: instappen?
Stoutmoedige beleggers met een hogere risicobereidheid kunnen ervoor kiezen om een deel van hun spaargeld te beleggen en te profiteren van de opportuniteiten die voortvloeien uit forse marktcorrecties. Sommige sectoren en/of effecten hebben ondanks solide balansen en bedrijfsplannen een sterkere daling laten zien dan andere, waardoor ze een interessant instapmoment bieden. De huidige periode biedt diverse opportuniteiten in het licht van een toekomstige heropleving van de economische groei. De keuze van gelijkaardige instappunten kan ook een verstandige handelwijze zijn.
Conclusie
Bij AXA IM blijven we de ontwikkelingen nauwlettend opvolgen. Voor zowel beleggers als beheerders lijkt het ons zinvol om zonder paniek en met een langetermijnvisie belegd te blijven, vooral in deze turbulente tijden. Als actieve vermogensbeheerder blijven wij trouw aan onze aanpak waarin allocatie en selectie van effecten centraal staan. Turbulente markten of niet, ons werk bestaat uit enerzijds het actief en reactief bijsturen van de allocatie om te profiteren van marktopportuniteiten, en anderzijds het identificeren van zowel effecten die ons inziens een attractieve waardering hebben als bedrijven die de beste troeven in handen hebben om deze crisis te doorstaan.