Fund flows

Grote fondshuizen verplaatsen actieve strategieën naar ETF’s

In de hele beleggingswereld is de verschuiving van actief naar passief niet slechts een trend, maar een verschuiving die voelbaar is bij zowel particuliere als institutionele beleggingen, grotendeels als gevolg van de aanhoudende druk op de kosten. 

Ciaran Fitzpatrick van State Street Institutional Services schetst in een interview met Investment Officer een levendig beeld van het veranderende landschap voor Exchange-Traded Funds (ETF's) en de manier waarop Ierland en Luxemburg een verschillende aantrekkingskracht uitoefenen op nieuwe emittenten.

‘Grote vermogensbeheerders vragen zich nu af hoe ze in Europa in ETF's kunnen stappen. Wat wordt mijn strategie? Wat we nu typisch zien is dat ze actieve beleggingsstrategieën naar ETF's verplaatsen. Die trend staat nog in de kinderschoenen’, zegt Fitzpatrick, managing director en hoofd van ETF Solutions Europe bij State Street. 

Van oudsher zijn beleggingsfondsen favoriet bij institutionele vermogensbeheerders en banken voor het samenstellen van portefeuilles. Maar de toename in kennis en bewustzijn over ETF's aan zowel de sell- als de buy-side verandert dit paradigma. Naast een breder scala aan posities, van opkomende markten tot gerichte wereldwijde portefeuilles, bieden ETF's ook aanzienlijke kostenvoordelen. Fitzpatrick schat dat actieve ETF's doorgaans 20 tot 30 basispunten besparen en standaardfondsen tussen de 10 en 20 basispunten.

Bouwstenen

‘Het zijn niet alleen particuliere beleggers, maar ook institutionele beleggers die ze gebruiken als bouwstenen binnen hun portefeuilles om rendement te behalen’, zegt Fitzpatrick vanuit zijn kantoor in Dublin. ‘Veel komt gewoon neer op kosten en bewustzijn van het rendement dat je ermee behaalt.’

Een opvallende trend is het toenemende gebruik van actief beheerde ETF's in modelportefeuilles door asset managers in Europa, een strategie die is overgenomen uit de VS en Noord-Amerika. De trend wordt ook wel omschreven als “ETF 3.0”. In tegenstelling tot passieve, traditionele ETF's, die nauwkeurig een index volgen, kan een actieve ETF door een manager worden aangepast door de weging van bepaalde activa aan te passen - denk aan een bedrijf dat onverwacht slecht presteert. 

De actieve ETF-markt blijft relatief klein met 26 miljard dollar aan het eind van vorig jaar, een fractie van de 1,480 miljard dollar in Europese ETF’s. Van de vijftig grootste fondshuizen ter wereld hebben er echter 34 al ETF-strategieën toegepast, met nog eens zes tot negen bedrijven die actief zijn als beleggingsbeheerders voor ETF's.

Technologie voor rendement

Fitzpatrick benadrukt met klem dat ETF's geen aparte beleggingscategorie zijn, ten opzichte van beleggingsfondsen. Het is eerder een technologie die een andere manier biedt om toegang te krijgen tot rendement, meestal tegen lagere kosten. Dit inzicht stimuleert vermogensbeheerders om ETF-strategieën te initiëren, zelfs nu de kosten van beleggingsfondsen dalen.

Abrdn, de in Edinburgh gevestigde vermogensbeheerder, is de laatste entiteit die actief beheerde ETF's omarmt in Europa. State Street begon twee jaar geleden een samenwerking met Abrdn om hun Europese ETF-assortiment te plannen en strategiseren, met als hoogtepunt de lancering van Abrdn's Global Real Estate Active Thematics Ucits ETF in mei. ‘De livegang van het eerste product is een grote mijlpaal voor beide bedrijven’, aldus Fitzpatrick. 

Europa leunt zwaar op actief

Fitzpatrick gelooft niet dat Europa achterloopt op de VS. Hij ziet zelfs een aanzienlijke groei in verschillende sectoren, met name in ESG-producten, die goed waren voor meer dan 60 procent van de primaire marktstromen naar ETF's in 2022.

Toonaangevende beheerders van in Luxemburg gevestigde fondsen, zoals Amundi en BNP, volgen de verschuiving naar Dublin als Europa's primaire ETF-hub, aangetrokken door het Ierse belastingverdrag met de VS. Amundi repliceert geleidelijk zijn 15 miljard euro grote suite van in Luxemburg gevestigde ETF's in Ierland.

Fitzpatrick merkte op dat belastingvoordelen en het algehele ecosysteem bijdragen aan de beslissing van nieuwe emittenten om hun producten te domiciliëren. ‘Veel nieuwe emittenten die de ETF-markt betreden en hun producten in Ierland te lanceren en domiciliëren, noemden belastingvoordelen als een van de redenen.’

Luxemburgse flexibiliteit

Het voordeel van Luxemburg ligt in de flexibiliteit met beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde aandelenklassen. Hier kunnen vermogensbeheerders met actieve strategieën eenvoudig een ETF-klasse toevoegen zonder dat ze de naam van het hele fonds hoeven te wijzigen. Fitzpatrick ziet dit als ‘een potentieel voordeel voor Luxemburg’, vooral voor managers die al een bestaande strategie hebben in Luxemburg, waar ze vastrentende fondsen beheren.

Aan de andere kant geeft het Ierse belastingverdrag met de VS fondsen die beleggen in Amerikaanse aandelen een korting van 15 procent op de bronbelasting - Luxemburg heeft een belastingtarief van 30 procent op fondsniveau voor zowel beleggingsfondsen als ETF's. Daarom zullen nieuwe emittenten die van plan zijn aandelenproducten te lanceren waarschijnlijk in Ierland gevestigd zijn, volgens Fitzpatrick. ‘Het is waarschijnlijk dat nieuwe emittenten die van plan zijn aandelenproducten te lanceren, zich in Ierland zullen vestigen.’

Splitsing heeft geen zin 

‘Er zijn maar heel weinig beheerders die zouden overwegen om een assortiment met alleen vastrentende waarden of alleen aandelen op de markt te brengen. Als de beheerder van plan is om aandelenproducten te lanceren en een nieuwe juridische structuur nodig heeft, zal hij waarschijnlijk zowel aandelen als vastrentende producten in Ierland vestigen. Voor deze managers heeft een opsplitsing geen zin.’

Fitzpatrick voorspelt dat actieve groei in heel Europa de toekomst van ETF's zal bepalen. Terwijl Ierland het voortouw zou kunnen nemen, zou Luxemburg ook groei kunnen meemaken, vooral van beheerders die actieve producten in hun Luxemburgse assortiment introduceren. Amundi's mogelijke verplaatsing van Luxemburg naar Ierland voor ETF-aandelenproducten met posities in de VS, is een ontwikkeling om in de gaten te houden.

‘Voor puur vastrentende waarden zullen actieve beheerders zoals Amundi misschien doorgaan met het toevoegen van een ETF-klasse in Luxemburg. Alles wat verder gaat, zullen we waarschijnlijk in Ierland zien. Dat is geen mening, maar wat we zien in Ierland.’