Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: uitverkoop in China!

Jeroen Blokland

China wil iets dat eigenlijk niet kan. De economie nog meer stimuleren om uit die eindeloze vastgoedcrisis te komen, zonder ongewenste gevolgen zoals een zwakkere munt. Wat het resultaat ook wordt, de kans is groot dat China stug doorgaat met het verkopen van Amerikaanse obligaties EN aandelen.

Tekorten in overvloed

China gaat nog eens één biljoen Yuan extra in de Chinese economie pompen, nu vrijwel dagelijks wordt bevestigd dat een einde aan de vastgoedcrisis niet in zicht is. Sterker nog de problemen breiden zich uit naar andere sectoren zoals banken, bouw en retail. 

Dit betekent dat het begrotingstekort van de centrale overheid oploopt naar 3,8 procent van het BBP, boven de in de regel gevolgde doelstelling van maximaal 3,0 procent. Maar daarmee zijn we er niet. Met het ineenstorten van hun belangrijkste verdienmodel – het verkopen van grond voor huizenbouw – lenen lokale overheden zich suf om de eindjes aan elkaar te knopen. Als we lokale Chinese overheden meenemen, komt het begrotingstekort ruim boven de 7% uit. Daarmee zit China boven de VS en de Eurozone. 

Een historisch bezoek

En daar blijft het vermoedelijk niet bij. Onlangs bezocht President Xi Jinping officieel voor het eerst de PBoC. Het lijkt me evident dat dit historische bezoek aan de centrale bank niet alleen een gezellig theekransje is geweest. Waarschijnlijk is de druk flink opgevoerd om de rentes verder te verlagen en/of de verplichte reserves die banken aan moeten houden (Required Reserve Ratio) omlaag te brengen.

Spagaat

Dat Xi Jinping besloot zelf de boodschap over te brengen is geen toeval. De PBoC heeft weinig trek in een verdere monetaire verruiming omdat de bank zich heeft gecommitteerd aan het verdedigen van de Chinese Yuan. Die is sinds midden januari van dit jaar met bijna 10 procent gedaald.

USD-CNY koers
De PBoC heeft in de voorbije weken de referentie koers van de Yuan fors hoger gezet dan de actuele marktkoers om duidelijk te maken dat bij een USD-CNY koers van 7,30 de maat vol is. Daarnaast is ook het shorten van Yuan een stuk duurder, lees onaantrekkelijker gemaakt.

In de verkoop

Desondanks is de kans groot dat verdere monetaire verruiming – ook om de fiscale impulsen te versterken – in het verschiet ligt. Het is beter voor je carrière als je doet wat de grote baas doet. Maar dat betekent ook dat de centrale bank harder moet werken om de Yuan niet definitief door die 7,30-grens te laten zakken.

En dat betekent dan weer dat de PBoC US dollars moet blijven verkopen om de Yuan te ondersteunen. 

Netto-aankopen van Treasuries en aandelen door China
Bovenstaande grafiek toont de netto-aankopen van Amerikaanse Treasuries en aandelen door China. Zoals duidelijk naar voren komt, is China vooral aan het verkopen. Die verkopen worden regelmatig gebruikt als onderbouwing van politieke spanningen tussen VS en China en deglobalisatie. En hoewel ik zeker denk dat die spanningen er zijn, is er dus ook een simpele economische reden om de verkopen aan te voeren. Wat daarnaast opvalt is dat vrijwel iedereen het heeft over de verkopen van Treasuries, terwijl de grafiek aangeeft dat vooral de omvang  van de verkoop in aandelen opvallend is.

Tot slot, ik kan het uiteraard verkeerd hebben en dat China ervan af ziet om de Yuan tegen verdere depreciatie te beschermen – de recente acties van de Bank of Japan waren ook opvallend te noemen – maar in dat geval moet ik erop wijzen dat een dalende Yuan slecht is voor aandelen wereldwijd.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn grafiek van de week verschijnt elke vrijdag op Investment Officer.