Door de beleidsrente met 50 basispunten te verhogen in plaats van met 25, heeft de Fed niet alleen wat druk van de ketel gehaald, maar ook meesterlijk gecommuniceerd.
Dat zegt Philippe Gijsels (foto), hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, in een telefonische reactie op de rentebeslissing. Hij doet vooral zijn hoedje af voor de communicatie van de Fed, die ‘meesterlijk’ was. ‘De inflatie begint ook wat terug te komen, en dat is een goed teken, maar we zijn nog niet op het droge. Technologieaandelen zitten immers nog steeds in een neerwaartse trend. Ik beschouw dit eerder als een rally vanuit een sterk oververkochte positie. De Fed had sowieso weinig keuze, en ik denk dat de volgende beslissingen zeker zo belangrijk zullen zijn.’
De Federal Reserve heeft woensdag haar belangrijkste beleidstarief met 50 basispunten verhoogd, de grootste verhoging sinds 2000. De forse verhoging weerspiegelt de huidige toestand van de Amerikaanse economie, waar de inflatie in maart naar 8,5 procent is gestegen terwijl de werkloosheid met 3,6 procent relatief laag is.
‘De inflatie is veel te hoog en we begrijpen de ontberingen die het veroorzaakt, en we gaan voortvarend te werk om het terug te brengen’, zei Fed-voorzitter Jerome Powell aan het begin van zijn verklaring. ‘Het is essentieel dat we de inflatie naar beneden brengen als we een aanhoudende periode van sterke arbeidsmarktomstandigheden willen hebben die iedereen ten goede komen.’
De Amerikaanse markten stegen na de aankondiging van de Fed en de Europese markten zouden donderdag hoger openen. De Euro Stoxx 50 Futures wezen op een stijging van ongeveer 2,4 procent bij de Europese opening. De S&P 500 sloot woensdag 2,99 procent hoger, terwijl de Dow 2,8 procent hoger noteerde.
De persconferentie van de Fed ging vooral over wat de Federal Reserve de rest van het jaar gaat doen. Vooralsnog gaan de markten uit van extra renteverhogingen met 50 basispunten tijdens de Fed-vergaderingen in juni, juli en september, wat betekent dat de beleidsrente na de zomer rond de 2,5 procent zal liggen.
Niet "actief" overwegen 75 basispunten te verhogen
Powell zei dat een verhoging met 75 basispunten niet "actief" wordt overwogen. "Een verhoging met 75 basispunten is niet iets dat het comité actief overweegt", zei Powell in antwoord op een vraag tijdens de persconferentie.
Powell noemde twee grote bedreigingen voor de wereldeconomie. De nieuwe Chinese lockdowns kunnen de problemen in de bevoorradingsketens verergeren, terwijl de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de inflatiedruk nog doet toenemen.
'De sterke stijging van de prijzen van ruwe olie en andere grondstoffen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne zorgt voor extra opwaartse druk op de inflatie. En de COVID-gerelateerde lockdowns in China zullen de verstoringen in de toeleveringsketen waarschijnlijk ook verder verergeren.'
Kritiek
Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt liet zich kritisch uit over het ECB-beleid naar aanleiding van de renteverhoging van de Fed. Hij vindt al langer dat de ECB achter de feiten aanloopt, wat hij ook stelde in een recent interview met Investment Officer. In een tweet zei hij: ‘Fed verhoogt rente met 0,50 procent en stelt in de komende vergaderingen allicht telkens opnieuw met 0,50 procent te zullen verhogen. De ECB beweegt niet en verschuilt zich achter drogredenen. Onbegrijpelijk & onverantwoord.’