Dit bericht is van OHV Vermogensbeheer

'Kleine' exportfinancieringen stutten verdienvermogen van Nederlandse mkb

Exportfinancieringen

Het Nederlandse mkb heeft de beschikking gekregen over extra mogelijkheden om exporten van kapitaalgoederen te financieren. Banken vinden de kleinere financieringen (tot circa 5 miljoen euro) te bewerkelijk, maar juist in dat segment is de kapitaalbehoefte bijzonder groot. Aan die behoefte wordt nu tegemoet gekomen door Invest International, in samenwerking met vermogensbeheerder OHV. Inmiddels is de helft van de toegezegde fondsen uitgezet. 'We bekijken momenteel hoe we deze faciliteit kunnen uitbreiden', aldus Erwin Boon, manager Structured Finance bij Invest International.

Invest International, een joint venture van het ministerie van Financiën en FMO, zegde eind vorig jaar 20 miljoen euro toe en daarvan is inmiddels meer dan 10 miljoen door OHV uitgezet. Naar verwachting is het hele bedrag voor de zomer vergeven. Boon: "We kunnen vervolgens bijvoorbeeld zeggen: we maken meer financiële ruimte vrij. Maar het kan ook een optie zijn om de huidige leningen in een pakket te bundelen en dat pakket te plaatsen bij een of meer institutionele beleggers, of het om te zetten naar een fonds waarin beleggers kunnen participeren." Een logische vervolgstap is dan dat de oorspronkelijke 20 miljoen euro weer gebruikt worden voor nieuwe exportfinancieringen.

Het succes van de nieuwe faciliteit betekent een versteviging van de concurrentiepositie van Nederlandse exporteurs die internationaal impact willen maken. Het gaat met name om leveringen van kapitaalgoederen aan partijen in opkomende markten. "Bakkerijmachines, scheepsmachines, agrarische machines, noem maar op." Daarvoor zijn handelswissels vaak de beste financieringsvorm, maar voor dergelijke transacties vanaf grofweg 100.000 euro tot zo'n 5 miljoen euro is het de afgelopen jaren steeds lastiger geworden om bij banken onderdak te vinden. Het segment vergt specifieke kredietanalyses en ook de uitdijende regelgeving rond enerzijds KYC en anderzijds ESG maakt het voor banken lastig deze transacties efficiënt uit te voeren. 

"We hadden dus nogal wat eisen toen wij op zoek gingen naar partijen die dit samen met ons konden aanpakken", lacht Boon. "Zeker omdat wij voor onszelf vooral in de rol van katalysator zien: we zijn niet geëquipeerd om zelf de uitvoering ter hand te nemen."

Uiteindelijk werd de faciliteit opgezet met OHV en Atradius Dutch State Business. "OHV is een onafhankelijke, gerenommeerde vermogensbeheerder voor het mkb, met een groot netwerk en bovendien met jarenlange ervaring op het gebied van leverancierskredieten op basis van wisselfinanciering. Hieraan voorafgaand brachten ze af en toe al dergelijke transacties bij ons aan. Wij zijn in ieder geval bijzonder blij met die samenwerking, zeker ook omdat Voordegroei daarbij betrokken kon worden, het financieringsplatform van OHV. Want dat heeft praktisch dezelfde strategische doelstellingen als wij, als het om het Nederlandse mkb gaat: bedrijven voorzien van de brandstof om te groeien."

Uitdagingen waren er natuurlijk ook. “De grootste uitdaging was het comfortabel worden met de processen die OHV hanteert. We geven immers al onze analyses uit handen. Maar al snel was duidelijk dat OHV diepgaande ervaring had met KYC-processen, en dat Atradius de ervaring met kredietanalyses in huis had.” De kennis omtrent de integratie met ESG-factoren kwam vooral van Invest International. Inmiddels is een en ander gebundeld in een gestandaardiseerd proces en daarmee is OHV de markt opgegaan. Boon: "Wij zijn er dus alleen nog op de achtergrond bij betrokken. Wij krijgen de maandelijks rapportages en dat is dat."

Aan de hand van die rapportages houdt Invest International natuurlijk wel steeds een vinger aan de pols. "Het blijft voor ons voortdurend van belang dat we inzicht hebben in de impact die deze faciliteit heeft.", aldus Erwin Boon. "Wij zijn opgericht om de Nederlandse economie te ondersteunen en dus willen we graag zien dat de transacties de werkgelegenheid en de groei in Nederland bevorderen. Maar tegelijkertijd willen wij ook bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en stimuleren wij bijvoorbeeld fatsoenlijke werkomstandigheden (SDG 8) en streven we naar het verminderen van de impact van klimaatverandering (SDG 13). Zo werd onlangs met deze faciliteit de export gefinancierd van apparaten die CO2 afvangen rechtstreeks van schoorstenen van schepen. Op die manier meerdere vliegen in één klap vangen, dat vind ik een prachtig resultaat van wat we hier met deze partijen hebben neergezet."


Meer artikelen lezen?
De Goudse wil beleggingen in Nederlands mkb verdriedubbelen