Cet article vous est offert par Schroders.

Schroders : Welke landen en markten profiteren van de globalisering-reset?

This article is not yet available in your language.
Schroders : Welke landen en markten profiteren van de globalisering-reset?

De markten en beleggers besteden meer en meer aandacht aan de herstructurering van de globalisering. Dat komt door het einde van de huidige economische cyclus en een regimeverandering Termen als "nearshoring", "reshoring", "onshoring", "supply-chain diversification", "friendshoring", "slowbalisation", "de-globalisering" en zelfs "re-globalisering" worden gebruikt om dit thema te beschrijven. Dit impliceert allemaal een mogelijke verstoring van het tijdperk van globalisering dat in de jaren ‘90 van start ging, stellen Andrew Rymer, Senior Strategist, en David Rees, Senior Emerging Markets Economist, van Schroders.

De globalisering bracht voordelen met zich mee, zoals lagere kosten, schaalvoordelen, specialisatie en hogere efficiëntie door de productieprocessen over verschillende landen en geografische gebieden te verdelen. China werd hierbij zo dominant dat het de "fabriek van de wereld" werd genoemd. De wereldwijde Covid-19-pandemie heeft echter de risico's en kwetsbaarheden van deze globalisering aan het licht gebracht, met lockdowns in China die in 2020 het begin waren van een langdurige wereldwijde verstoring.

Een natuurlijke reactie van multinationale bedrijven is het diversifiëren en verbeteren van de beveiliging van hun toeleveringsketens. In het begin van het tijdperk van de globalisering stonden efficiëntie en kosten voorop. Vandaag verschuift de focus naar veerkracht en betrouwbaarheid. Nu China zich in het hart van de wereldwijde productie bevindt, is de natuurlijke vraag voor beleggers welke economieën en aandelenmarkten kunnen profiteren van mogelijke verstoringen en herstructurering van de globalisering. Uiteindelijk zullen, gezien de dominantie van China, eventuele veranderingen waarschijnlijk gepaard gaan met een herallocatie van toeleveringsketens weg van het land.

Wat zijn de prioriteiten van multinationals op het gebied van toeleveringsketens ?

Het voorspellen van de prioriteiten in toeleveringsketens voor multinationale bedrijven is een complexe taak die wordt beïnvloed door verschillende factoren. Een belangrijke les uit de massale verhuizing van productie naar China is dat bedrijven worden aangetrokken door landen met grote aantallen goedkope arbeidskrachten. Daarnaast zijn structurele hervormingen, belastingvoordelen en handelsovereenkomsten die het zakelijke klimaat verbeteren ook aantrekkelijk. Dit biedt multinationals niet alleen een directe toegang tot goedkope arbeid, maar ook toegang tot groeimarkten op de lange termijn, vergelijkbaar met wat China in het verleden bood.

Het snel veranderende mondiale economische en politieke klimaat zal echter ook andere complexe factoren introduceren die de beslissingen van multinationals beïnvloeden.  Bijvoorbeeld, in ernstige scenario's kunnen geopolitieke zorgen ervoor zorgen dat bedrijven Azië volledig verlaten. Daarnaast kunnen bedrijven die goederen produceren die van cruciaal belang zijn voor de nationale veiligheid, gedwongen worden hun faciliteiten te verplaatsen om externe inmenging in de toeleveringsketens te verminderen.

De energietransitie is ook een nieuwe factor om rekening mee te houden. Veel opkomende economieën hebben te maken met stroomtekorten die de productie kunnen beperken, terwijl de bron van energie ook steeds belangrijker wordt in toeleveringsketens. Ontwikkelde markten hebben al koolstofprijzen ingevoerd, wat extra kosten met zich meebrengt. Meer landen zullen waarschijnlijk het voorbeeld van de EU volgen door belastingen op goederen uit landen met hoge koolstofemissies in te voeren. Dit kan landen zoals India hard treffen, omdat die nog steeds sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Naarmate deze factoren een grotere rol spelen in de besluitvorming van bedrijven, zullen de toeleveringsketens minder efficiënt worden. Dit kan leiden tot structureel hogere inflatie en rente op lange termijn. Het is belangrijk om deze veranderingen en de mogelijke gevolgen ervan te begrijpen bij het beoordelen van de prioriteiten van multinationale bedrijven in toeleveringsketens.

Welke landen profiteren van verandering toeleveringsketens? 

Uit onderzoek van Schroders blijkt dat opkomende markten de meerderheid vormen van de door de vermogensbeheerder samengestelde top 20 landen die kunnen profiteren van de globalisering reset. 

chart

India wordt gezien als de meest aantrekkelijke markt voor multinationals die hun blootstelling aan de maakindustrie willen diversifiëren. India zal tegen 2028 het grootste reservoir van arbeidskrachten hebben, met relatief lagere arbeidskosten en hoge productiviteit. 

Vietnam staat op de tweede plaats vanwege lage loonkosten, een concurrerende productiviteit en een reservoir aan arbeidskrachten, hoewel de ranglijst van zakelijke vrijheid minder gunstig is. Zuid-Korea scoort goed vanwege grote zakelijke vrijheid en hoge productiviteit. Thailand, Indonesië, Bangladesh, Kenia en Pakistan worden ook genoemd vanwege lagere loonkosten en gunstige demografie. 

Centraal- en Oost-Europese markten zoals Polen, Duitsland, Roemenië, Tsjechië, Litouwen en Hongarije staan ook in de lijst, waarbij productiviteit en zakelijke vrijheid belangrijke factoren zijn. 

Mexico, vaak genoemd in relatie tot nearshoring, staat op de 17de plaats vanwege concurrerende lonen en demografie. Duitsland en de Verenigde Staten scoren relatief hoog – hoge niveaus van zakelijke vrijheid compenseren de hogere arbeidskosten.

Hoe kunnen potentiële kansen benut worden? 

De-globalisering lijkt een langetermijntrend te worden die meerdere jaren zal aanhouden. Er zal aanzienlijke nuance zijn wat betreft de impact op verschillende landen, bedrijfssectoren en aandelen. Het onderzoek biedt een kader voor beleggers om enig inzicht te krijgen in deze details. Verder onderzoek zal nodig zijn. Belangrijk is dat dit niet wijst op een hoogtepunt in de Chinese economie. Wat echter duidelijk is, is dat de regimeverschuiving veranderingen in de wereldeconomie met zich meebrengt, en dat dit gevolgen heeft voor de landen en markten.

Lees ook Globalisation reset: which economies and markets stand to benefit? Door Andrew Rymer, Senior Strategist, en David Rees, Senior Emerging Markets Economist, van Schroders.